топ
новини
ПОВІДОМИТИ НОВИНУ

Fresh News - дізнавайся першим

вторгнення росії в Україну : всі новини тут Fresh News telegram
22.07.2020 17:00:00

«Сверхприбыли, налоговый долг 70 миллионов и контрабанда бензина», — как сеть АЗС «UPG» зарабатывает на доверчивых украинцах?

«Сверхприбыли, налоговый долг 70 миллионов и контрабанда бензина», — как сеть АЗС «UPG» зарабатывает на доверчивых украинцах?

Совсем недавно компания «UPG» разместила в житомирских СМИ несколько рекламных статей, в которых опубликованы документы, якобы «доказывающие», законность постройки АЗС на проспекте Независимости, 29.

При этом, суд официально признал строительство АЗС «UPG» на Проспекте Независимости в Житомире незаконным — решение суда вступило в силу с 21 июля 2020,

– сообщает #FN с места событий.

А вот в документах мы нашли кое-что интересное, – пишет Руслан Мороз в газете «20 Хвилин».

Один из них — лицензия на право розничной торговли топливом, выданная частному предприятию «Укрпалетсистем». Вот она:

Лицензия.jpgЛицензия ЧП «Укрпалетсистем» на право розничной торговли топливом_пресс-служба сети АЗС «UPG»

В феврале *2020 сеть автозаправок «UPG» попала в громкий скандал — как оказалось, продаваемое в сети белорусское топливо ввозится в Украину контрабандой, без оплаты необходимых пошлин и налогов. Фигурантом уголовного производства и судебных разбирательств стала именно ООО «Укрпалетсистем».

Предыстория:

Бренд «UPG» принадлежит топливной компании «Укрпалетсистем» /Коростень, Житомирская обл./, которая специализируется на поставках нефтепродуктов (преимущественно дизельного топлива) из Беларуси, а также на мелкооптовых поставках со своих нефтебаз.

«Укрпалетсистем» основана в 2003 году, её главный ресурс — это продукция Мозырского НПЗ. «Укрпалетсистем» входит в группу компаний «UPG» /Українська паливна група/, основателем которой является экс-нардеп от ББП Владимир Петренко.

Конечным владельцем ООО «Укрпалетсистем» является Юлия Васьковская, проживающая в Коростене, а руководителем — Владимир Петренко. Юлия Васьковская, к тому же, его родная сестра,
– согласно данным сайта YouControl.

Большинство АЗС компании сосредоточены в центральных областях Украины.

Согласно данным Enkorr /Oilnews, ранее, авт./, «Укрпалетсистем» также управляет четырьмя АЗС под брендом «БНК», то есть «Белорусская нефтяная компания».

Беларусь и её государственный спецэкспортер «Белорусская нефтяная компания» — крупнейшие поставщики моторных топлив в Украине. Крупнейшими же покупателями белорусских нефтепродуктов являются сети OKKO, WOG, трейдер ЗНГК «Альянс Ойл Україна» и многие другие.
Но с 2014 года у белорусов появился явный фаворит — компания со странным названием «Укрпалетсистем», развивающая сеть заправок под брендом «UPG». Этот взлёт связан только с одним — с поддержкой БНК.

«Палеты», как их называют на рынке, имеют однозначный приоритет в поставках, для них в БНК действует индивидуальная система отсрочек платежей. Детали такого сближения стороны комментируют скупо, но на рынке уверены — это не обычное взаимовыгодное сотрудничество, здесь нечто большее,
–  пишет Enkorr.

В 2015-2017 годах «Укрпалетсистем» открыла четыре автозаправочных комплекса под брендом «Белорусская нефтяная компания». Например, вторая АЗС «Белорусской нефтяной компании» расположена на бывшей заправке UPG в пригороде Коростеня — там же расположена и штаб-квартира «Укрпалетсистем», владеющей ею.

Как проходила контрабанда?

Цистерны с белорусским топливом ввозились, в основном, через пропускные пункты в Житомирской области.

Топливо якобы предназначалось иностранной /а на самом деле фиктивной, авт./ компании – нерезиденту «DREKUP S.R.O.», а фактически отправлялось на АЗС, принадлежащих ЧП «Укрпалетсистем», в частности, «UPG». Налоги в полном размере не оплачивались. Схема действовала при участии сотрудников ГУ ДФС в Житомирской области,
– согласно информации из открытых уголовных дел в отношении сотрудников ГУ ДФС в Житомирской области, и лиц, напрямую связанных с ООО «UPG» и ЧП «Укрпалетсистем». Несколько наглядных судебных документов сейчас продемонстрируем.

Рассмотрим дело № 686/4481/20 производства № 1-кс / 686/2401/20 от 18 февраля 2020.

Предъявлен ряд подозрений должностным лицам ГФС, а также членам ООО «Укрпалетсистем», которые в составе организованной преступной группы уклонялись от уплаты налогов, превышали служебные полномочия, выдавали незаконные лицензии и ввозили контрабанду в Украину, организовав преступный промысел с целью получения сверхприбылей.

Иностранная компания «DREKUP S.R.O.», на самом деле — фиктивная, принадлежит ООО «UPG» и закупает топливо в Беларуси. Но поставляется топливо не в страну фиктивной компании, а контрабандой на территорию Украины — в ЧП «Укрпалетсистем», ООО «УкрПетроліумГруп» та ООО «Юпіджі».

Цитируем решение суда /http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/8770004/:
У ході досудового розслідування встановлено, що посадові особи відділу митного оформлення «Коростень» митного посту «Центральний» Енергетичної митниці Держмитслужби та представники органів державної влади, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою з керівниками ряду суб`єктів господарської діяльності /як суб`єкти ЗЕД, так і ті, які надають митно-брокерські послуги/, з метою отримання неправомірної вигоди, надають останнім незаконні переваги під час здійснення митного оформлення ПММ в режимі «Імпорт».

… Встановлено, що ОСОБА_1 з метою ухилення від сплати податку на прибуток при здійсненні фінансово-господарської діяльності підконтрольних підприємств, застосовує злочинну схему, суть якої полягає в перенесенні зобов`язань по сплаті податку на прибуток на підприємство нерезидента.

Так, ОСОБА_1 та його довірені особи в Білорусі здійснюють закупівлю нафтопродуктів на підприємство – нерезидента України «DREKUP S.R.O.», але фактично поставка продукції здійснюється на територію України за адресами знаходження виробничих об`єктів ПП «Укрпалетсистем», ТОВ «Укрпетроліумгруп» та ТОВ «Юпіджі».

Документально оформлюється реалізація паливно-мастильних матеріалів підприємством нерезидентом та українськими підприємствами по завищеним цінам, для виведення капіталу за кордон. При цьому, службові особи підприємств складають інвойси від імені фірми нерезидента, де вартість товару вказується близька до вартості в Україні.

В свою чергу, посадові особи ВМО «Коростень» МП «Центральний» Енергетичної митниці ДФС не проводять належний митний контроль під час здійснення митного оформлення в режимі «імпорт» ПММ, які надходять на адресу підконтрольних ОСОБА_1 СГД /суб'єктів господарської діяльності/.

Враховуючи викладене, до державного бюджету не надходять кошти у вигляді митних та податкових платежів, в особливо великих розмірах.

ТОВ «УкрПетроліумГруп» ввезення нафтопродуктів (палива дизельного) здійснюється з використанням посередника нерезидента – контрактоутримувача компанії «DREKUP S.R.O.» (IИO: 47783231, PodLesom 35 059 81 VysokйTatry, Словаччина) за цінами майже рівними до оптових цін на території України.

Встановлено, що ціна 1 тони дизпалива, за якою здійснювалось розмитнення протягом 2019 року товариством «УкрПетроліумГруп» в Україні, перевищувала вартість тони дизельного палива при ввезенні ПП «Укрпалетсистем» від тих самих виробників у Республіці Білорусь за прямими контрактами, в середньому на понад 70 євро/тону (за ідентичних умов поставки).

Вищевказане може свідчити про наявність ознак завищення ТОВ «УкрПетроліумГруп» вартості придбання ПММ з використанням підконтрольного нерезидента «DREKUP S.R.O.» та виведення коштів (різниці в ціні) на закордонні рахунки посередника «DREKUP S.R.O.»,
– говорится в тексте судебного решения. 

Отметим, что компания «Укрпалетсистем» не только всеми законными и незаконными способами уменьшает размер оплачиваемых налогов, но и официально начисленные налоги не оплачивает. Так, по состоянию на 01.06.2020 налоговый долг компании составляет более 70 миллионов гривен — 70 626 544 грн.

налог_долг.jpgScreenshot с сайта YouControl_22/07/2020_#FN

«Купленные» таможенники:

Продолжим документом городского районного суда Хмельницкой области от 18.02.2020, дело № 686/30572/19, уголовное производство № 1-кс / 686/2399/20.

Судья Сарбей А.Ф постановил удовлетворить ходатайство следователя ГБР Михайлова П.С. и отстранить ЛИЦО_1 от должности начальника управления по контролю за оборотом и налогообложением подакцизных товаров ГУ ГНС в Житомирской области, ранее судимого в уголовном производстве № 62019240000000782, по статье 364 «Злоупотребление властью или служебным положением».

Цитируем судебный документ /http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/87659793/:
... ОСОБА_1, достовірно знаючи свої службові обов`язки, зловживаючи своїм службовим становищем, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно, не зважаючи на відсутність в ліцензійних справах необхідних документів, а саме сертифікатів, що засвідчують прийняття в експлуатацію об`єктів, а також інших документів, що підтверджують прийняття об`єктів в експлуатацію, відповідно до законодавства щодо всіх об`єктів у місці оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, необхідних для оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, підписав ряд реєстрів суб`єктів господарювання, якими прийнято рішення про видачу ліцензій на право роздрібної торгівлі пальним або на право зберігання пального, фактично розробив та вніс такі реєстри для підписання начальнику ГУ ДФС в Житомирській області, або в.о. начальника ГУ ДФС в Житомирській області, внаслідок чого, в порушення вимог статті 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального», за відсутності сертифіката, який засвідчує прийняття в експлуатацію об`єкта, ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним або на право зберігання пального отримали 77 суб`єктів господарювання за наступних обставин.

Так, ОСОБА_1, зловживаючи своїм службовим становищем, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно за попередньою змовою з ОСОБА_2 , 01 липня 2019 року, перебуваючи в невстановленому досудовим розслідуванням місці, підписав розроблений ОСОБА_2 реєстр суб`єктів господарювання, яким прийнято рішення про видачу ліцензій на право роздрібної торгівлі пальним за 01.07.2019 №377-р, фактично розробив та вніс його для підписання начальнику ГУ ДФС в Житомирській області ОСОБА_3 , внаслідок чого, в порушення вимог статті 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального», за відсутності сертифіката, який засвідчує прийняття в експлуатацію об`єкта, ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним отримали наступні суб`єкти господарювання:
  • ПП «УКРПАЛЕТСИСТЕМ», (32285225), номер ліцензії 06040314201900072, 06040314201900073; 
  • ТОВ «АВТО-ПАЛИВОСЕРВІС», (39805194), номер ліцензії 06090314201900016;
  • ТОВ «ГАЗ-РЕСУРС», (32297445), номер ліцензії 06160314201900199; 
  • ТОВ «ДІМАКСО», (41090918), номер ліцензії 06050314201900194, та багато інших /повний список компаній – тут/,
– говорится в тексте судебного решения.

P.S. В отношении подозреваемых лиц сейчас продолжается расследование. Сеть АЗС «UPG» растёт и развивается.

И, мы не говорим, что эти заправки плохие — проблема в том, что в нашей стране нет верховенства права, одни вынуждены соблюдать закон, а другие — нет.

Поэтому скандальная АЗС на Проспекте Независимости, 29 в Житомире работает, ведь у её владельца, Владимира Петренко, есть необходимые связи и рычаги давления — а потому и заправку во дворе жилого дома построить не проблема, и налоги можно не платить. А зачем? Пусть платят обычные украинцы).




свіжі новини прямо в телеграм t.me/FreshNewsZT